Sund själ i en sund kropp – Naturistens handbok

Naturism, nudism, nakenbad
– olika ord för samma sak!

Är du naturist?
Gör badkarsprovet!
Lägg dig i badkaret med kläderna på.
Nästa gång tar du av kläderna
innan du hoppar i karet!
Vilken skillnad!

Men, säger du, någon kan se!
Frågan är vad som är så ”obra”
om någon ser dig?
Under tiden som du funderar
kan du läsa boken!


Naturismen återger människan något hon förlorat – en naturlig syn på nakenheten. Den nakna människan är lika sann som den påklädda, det som är naturligt är gott.

Naturism är enligt ordboken:

Levnadssätt där kläder används så lite som möjligt därför att detta anses fysiskt och psykiskt bäst.

Naturismens budskap är viktigt i vår ytfixerade samtid. Nakenhet främjar ett sunt förhållningssätt till den egna kroppen och underlättar vår förståelse för humanistiska och ekologiska samband.

Det finns inget fult eller farligt med våra kroppar; människovärde eller moral sitter inte i kläderna. En person som praktiserar klädfrihetens harmoni är varken frånstötande eller hotande.

A15

Tankar om naturismen

Vara som man är

Naturism är bara så skönt, helt naturligt
Få vara den jag vill och slippa vara så jävla vanlig
Livsbejakande, är helsåld på detta och mår så bra av det
En öppen inställning till livet, kravlöst, ärligt
Sundhet, njuta av solen
Välbefinnande för kropp och själ.

Frihet

Att vara fri, frihetskänsla, naturlig frihet
Ett ställningstagande för individens frihet
Själslig och kroppslig frihet
Att leva utan kläder då det inte finns något behov av dem.

Kroppsuppfattning

Vi är som vi är, utan att förställa oss
Acceptans av sin egen och andras kroppar
Avståndstagande till utseendefixering.

Social gemenskap

Gemenskap och samhörighet
Att acceptera varandra som vi är skapta, som vi är
Nakenhet bidrar till jämlikhet och tolerans.

Naturen

Vara ett med naturen
Leva i harmoni med naturen
Natur, kropp och själ i ett.
—-
Not. Vid en enkät i vår webbtidskrift http://www.naturisten.se år 2008 fick vi bland annat de svar som redovisas ovan.

cropped-klc3b6ver.png

Ett sätt att må bra

År 1953 − för 65 år sedan − bildades Internationella Naturistfederationen, INF. Man talade om tre riktningar inom naturismen:
− Gymnastisk naturism; sol och bad, lek och idrott.
− Terapeutisk eller läkande ”må bra” naturism.
− Dietisk naturism, sund kost, ofta även vegetarisk livshållning.

SOCIAL NATURISM, gemensam nakenhet, var en självklarhet.

År 1974 antog INF en minidefintition av ”naturism”. Det viktiga är SOCIAL NATURISM, de humanistiska värdena SJÄLVKÄNSLA och RESPEKT FÖR ANDRA samt värnande om ren och hälsosam MILJÖ.

Idag – SOCIAL NATURISM är det centrala begreppet. Sedan kan DU − och din naturistförening − lägga till friskvård, friluftsliv, hälsosam mat, med mera.

Vi måste komma ihåg, det går alldeles utmärkt att må bra, att leva friluftsliv, att ha en sund kroppsuppfattning, att ägna sig åt friskvård eller miljövård − UTAN att vara spritt språngande naken.

VI NATURISTER tycker att nakenheten är en naturlig del av VÅR NATURISM, något som får oss att må extra bra.

Vi vet att det finns folk som missförstår naturismen, de har en annan åsikt om ”social nakenhet”. − I ett humanistiskt samhälle måste finnas rum för olika sätt att se på ”naturfenomenet nakenheten”, och för olika sätt att klä sig − på badstranden, i naturen eller på andra platser där fritidsklädsel används.

Vi respekterar textilfolket och i anständighetens namn bör vi kräva samma respekt tillbaka.

301

Hemmavid

Professor Johan Almkvist, som på 1930-talet introducerade naturismen i vårt land, var hudläkare. Han talade om naturismen i hemmet som det grundläggande sättet att utöva nakenkulturen. Almkvist menade att vi, för hälsans skull, bör vara nakna i våra hem, minst ett par timmar dagligen.

Välbefinnande och ”trivselklädsel” är vitala begrepp inom naturism. Vi låter kläderna vara, när vi tycker att det känns bäst att ”bara vara bar”.

Att vistas naken i sovrummet och i badrummet är okomplicerat för många människor − även sådana som aldrig skulle kalla sig naturister.

En ”tvättäkta” naturist kan vara utan kläder även i andra sammanhang − när det är komfortabelt och praktiskt med hänsyn till temperatur och andra yttre förhållanden.

Utanför våra bostäder gäller vanliga sociala regler för hur man klär sig. Vi får acceptera att vi lever i ett textilt samhälle, vi är inga fanatiker utan helt vanliga medborgare som söker en smula harmoni i tillvaron.

oOo

Ett gyllene tillfälle att få av sig kläderna är när man kommer hem efter besök i den textila världen; skönt att befria sig från ”klädedräktens tyranni” (Almkvist) och uppleva nakenhetens välbefinnande.

Naturister som har en insynsfri balkong eller en trädgård med ”ogenerat läge” är att gratulera, de kan leva nakisliv i naturen hemmavid. Nakisfolk solbadar, pysslar i trädgården, rullar sig i snön efter bastun.

Ett fritidsställe är en miljö som många upplever som lämplig för hemmanaturism. För den som har sitt hus vid vattnet är det ofta självklart att bada naken. I skärgårdarna ser vi folk som obekymrat går omkring utan kläder, pysslar med trädgården eller utför andra sysslor. – Varenda svensk har själv bevittnat detta, eller hört av andra att det förekommer.

Hur berättar du för bekanta om social naturism? Hur får du dem med till bad och friluftsliv? − Första steget är att tala fritt om ditt eget sköna nakisliv. Du rapporterar om naturisttillvaron på campingar och nakenbad.

Har du väl väckt ämnet går samtalet ofta av sig självt. Du kommer att bli förvånad över hur många av dina bekanta som käckt förklarar, att de minsann också badar nakna, när de är ute med båten, eller näckar i hemmets trygga vrå.

”Klädsel valfri” är det enda som skiljer vår nakna samvaro från en textil tillvaro. Vi uppträder minst lika artigt och belevat som annars. Den som tror något annat är ute på femton famnar. Skam åt den som tänker illa därom – en gammal devis som passar precis i detta sammanhang.

I naturen

Naturism i naturen är den ursprungliga naturismen! Vandringar och andra utflykter i naturen fanns redan från begynnelsen inom svensk och utländsk naturism.

Sverige har fina förutsättningar för naturnära naturistliv; allemansrätten ger oss möjlighet att fritt nyttja naturen. Vi kan vandra, cykla, paddla, ro, segla. – När vi har kläder, till exempel under en cykelfärd, kan vi naturista under raster och vid färdmålet.

Att vara naken i naturen är en fin upplevelse, en verklig höjdare! Något som varje naturist borde unna sig!

Som nybörjare kan vi uppsöka områden där det är oomtvistat att vara naken. Så länge vi är nära stränder och badvatten är risken liten att folk ska snedtända. Vi uppfattas som vilsekomna nakenbadare och sådana är inte ovanliga.

Områden som myndigheter avsatt som naturreservat och fritidsområden är ofta lämpliga att utnyttja. Skyltade vandringsleder är väl preparerade och försedda med gångbroar och spänger.

En allmän rekommendation är att vandra tillsammans. En ensam naken person uppfattas lätt som en knäpp typ. Är man två, eller ytterligare några, är det på en gång tryggare för dem vi möter.

Det är en stor fördel om vi är ett blandat sällskap, män och kvinnor.

Hur gör vi vid möten? – Naturister söker naturens harmoni, så långt möjligt vill vi undvika konfrontation med sådana som tror sig veta bättre.

Förr eller senare kommer vi att stöta ihop med folk som förundrade stirrar på oss. Då är det viktigt att uppträda belevat! Utbyta hälsningar och alldagliga fraser.

SD

Ska man klä på sig vid möten? – Visst kan vi ”knäppa igen” om vi nu har snabbklädsel redo. Alternativet att fly fältet eller försöka gömma sig är däremot inte lyckat. Det ger lätt intrycket, både för oss själva och för dem vi möter, att det är något förbjudet vi håller på med.

En naturist som för några år sedan började med stavgång som motion berättar att han enbart mött positiva eller neutrala reaktioner. En del är till och med avundsjuka, skulle gärna göra detta, men säger sig vara för blyga!

På havet

Båten är, som alla vet, ett frihetens instrument. Ute på vattnet har inte fogdar och fiskaler mycket att säga till om. Möjligheterna att leva naturistliv är i princip obegränsade! En båt är en egen liten värld för sig. Hur du är klädd ombord är din ensak. Båten är också ett utmärkt transportmedel, med den kan du ta dig till öar och andra skyddade platser, där du kan naturista utan att besvära textilvärlden det minsta.

HJ 037

Är du ägare av ett flytetyg har du i princip löst ditt problem med att hitta naturist-möjligheter. Det är bara att bjuda in dina kompisar och segla ut. Paradiset väntar!

Idrotten

I det antika Grekland var idrottsutövare alltid nakna; var och en som prövar idrott utan kläder förstår genast varför.

Dock var alla atleter på den tiden män, kvinnor var portförbjudna vid tävlingarna. Det berättas att en moder till en deltagare en gång smög sig in till arenan förklädd till åskådare. Därefter bestämdes att även domare och publik skulle vara nakna för att sådana försök lättare skulle avslöjas.

I svenska naturistföreningar utövas viss idrott, volleyboll, miniten, badminton, under enkla former.

I flera europeiska länder är sport ett viktigt inslag i naturistverksamheten. I Tyskland deltar en del föreningar i seriespel, till exempel i volleyboll. Då är det vanlig sportklädsel på planen som gäller. − Ett undantag är simningen, inom detta gebit arrangeras simtävlingar, i Internationella Naturistfederationens regi, där deltagarna tävlar i naturdräkt.

2008 06 29 Extra 007

Naturismen i samhället

Att leva och låta leva är en princip så god som någon i detta sammanhang. Vi naturister säger till textilens vänner: Vill ni bada insnörpta i tygsjok och band, gör då detta för allt i världen.

Hur vore det, om ni också visade andra människor en smula respekt, är det för mycket att begära?

I ett humanistiskt samhälle måste finnas plats för olika åsikter, och en smula tolerans för olika sätt att klä sig. Om någon nu trivs utan kläder, varför skulle detta störa dig, vara ett problem för dig?

Alla är vi sexuella varelser, i varierande grad. Naturismen är förvisso inte mer sexualiserad än något annat mänskligt.

Vi upplever i vårt samhälle att sex kommuniceras inom snart sagt alla områden. Vi ser utvikta människor på reklamplakat, möter dem i media. Mer eller mindre avklädda artister åmar sig på nöjets estrader, sexuella anspelningar flödar. Allt detta godtar vi och många applåderar.

Men, säger naturismens vedersakare, när vi får syn på en nakenbadare på en klippa vid havet, där det sexuella budskapet är noll och intet. DÅ ska vi ringa polisen och kräva att myndigheterna griper in …

Naturister söker harmonin i naturligheten, inte konfrontation med oliktänkande. Nakenbadare är inte samhällsfarliga. Vi kräver samma respekt som tillkommer alla människor i ett humanistiskt samhälle.

I vår vardag finns, som alla vet, klädkoder för olika sociala sammanhang. – Och utrymme för en till förhållandena anpassad personlig frihet vad avser valet av kläder eller inte!

Ett ingångsvärde för oss naturister är att se hur andra uppträder. Är de lätt klädda, i badkostymer eller enkla fritidskläder? – DÅ kan vi börja fundera om att använda naturdräkten!

2008 06 29 Extra 003 på vågbrytaren

Föreningar

Enligt den minidefinition som Internationella Naturistfederationen antog 1974 är social nakenhet och humanism grunden för organiserad naturism:

Naturismen är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserande av gemensam nakenhet, och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra människor och för miljön.

Naturistfederationen är tydlig i sina stadgar:

Naturismens ändamål är att främja människans fysiska och psykiska hälsa, genom friluftsliv eller idrott. INF stöder alla verksamheter som bidrar till en sund utveckling av kropp och själ, och motarbetar allt som är skadligt i detta sammanhang, särskilt missbruk av nikotin, alkohol, och droger.

Föreningsrörelsen finns för att främja naturism och ordna naturistverksamhet. I Sverige arbetar idag trettiotalet föreningar och liknande grupper, som driver campingar och ordnar inomhusbad under den något kallare årstiden.

De gamla naturistidealen – idrott och sunt leverne, med hälsosam kost och måttlighet vad avser stimulantia – är i några föreningar en viktig del av helheten. Andra erbjuder främst möjligheter till social nakenhet.

Skottvång 046z

Sveriges Naturistförbund är en ”paraplyorganisation” där 17 föreningar är anslutna (läget 2020). Förbundet har medlemstidskriften Tillsammans, som kommer med fyra nummer per år. Tidskriften ges ut i samarbete med det norska förbundet.

På nätet finns Skandinavisk Naturistportal där SNF samarbetar med Norsk Naturistforbund och i begränsad omfattning med Dansk NaturistUnion.

Inom föreningsrörelsen har vi samma krav på uppträdande som i andra föreningar och på allmänna mötesplatser. Finns bara ett undantag: Nakenhet är tillåten klädsel.
Vi umgås som i båtklubben eller kyrkokören – om du nu trodde något annat! Således nolltolerans vad avser allt beteende som kan uppfattas som störande eller stötande.

Föreningsverksamhet

I Tyskland och en del andra länder finns offentliga badanläggningar med gemensamt nakenbad. I Sverige är vi – med några få undantag – hänvisade till de inomhusbad som naturistföreningar ordnar under vinterhalvåret (kartskiss nedan).

Föreningsbad ett fåtal timmar varje vecka finns i Stockholm och Malmö. På övriga orter har badtillfällena betydligt lägre frekvens. Ofta krävs medlemskap för att få tillträde till baden.

Bergslagens Solsport arrenderar en badplats, Trumöbadet i Närke. Övriga badplatser (blå på kartan) är allmänna badplatser som föreningarna ”adopterat”. I några fall medverkar föreningar i driften, enligt avtal med respektive kommun.

2017 okt SE VHT sommar

Vanliga frågor

Måste man alltid vara naken på ett naturistområde?
Självklart bestämmer var och en när hon eller han vill vara utan kläder. När vi fryser, när solen skiner starkt, när flygfän anfaller, när vi själva tycker att det känns bäst, tar vi på oss.

Är man välkommen som ensam man?
Naturistföreningar är juridiskt sett allmänna föreningar och får inte diskriminera särskilda kategorier. Alla som vill bli medlemmar, som följer stadgarna och verkar i föreningens anda, måste antas som medlemmar.

Vad gör en man som råkar bli lite ”uppåt”?
Ett onödigt spörsmål! Den som inte vet hur han ska bete sig, bör nog undvika att besöka ett naturistställe. Där gäller precis samma sociala regler som i den något mer påklädda världen. – Hur gör du, om detta händer, när du bär tunna sommarkläder eller badbyxor?

2017 Inomhusbad Aktiviteter

Naturister är fördomsfria, ”mys” och ”bus” är okej?
Nej, nej, nej! Frånsett nakenheten finns INGA skillnader hur man uppträder på en naturistcamping och på ett nakenbad, jämfört med en textilcamping och ett baddräktsbad.

Vem har tillträde till ett nakenbad?
Ett allmänt nakenbad är öppet för alla.

Måste man vara naken på ett nakenbad?
Skylten ”nakenbad” är en anvisningsskylt: Här kan man nakenbada. Alla kan vistas här oavsett beklädnad.

Gäller särskilda regler på ett nakenbad?
Absolut inte! Det är en allmän plats, här uppträder man precis som på andra offentliga platser. Enda skillnaden är att man kan vara naken. I övrigt är det precis samma krav på hyfs och hänsyn som i andra sociala sammanhang.

Några fördelar med att nakenbada?
Javisst, det är både skönare och sundare. Man slipper våta baddräkter och krångel med ombyten.

Tjuvj

Hur fungerar det sociala livet på ett nakenbad?
Ofta är det en mycket bra sammanhållning, folk hälsar på varandra och upplever gemenskap.

Att bada naken är ju inte förbjudet, varför behövs då skyltade nakenbad?
Många naturister föredrar skyltade nakenbad då de där inte riskerar att besvära någon som inte vill se nakna badare; skyltarna tjänar som information så att dessa personer kan undvika platsen.

Ur kommunens synvinkel kan det vara konstruktivt med att anvisa en särskild plats för nakenbadarna.

Vad har naturistföreningen för roll?
I naturismens föreningsrörelse arbetar vi för att det ska bli bättre naturistmöjligheter, främst fler badplatser och campingar. När det gäller kommunala nakenbad förekommer att föreningen genom avtal tar över en del av ansvaret för driften av platsen.

blogg

Skyltade nakenbad

I Sverige finns ett femtiotal allmänna badplatser som är skyltade eller eljest väl etablerade som gemensamma nakenbad. Kriteriet på ett officiellt nakenbad är att kommunen, eller annan markägare, upplåtit platsen för bad, och att det finns parkering, avfallshantering, toalett etc.

Några allmänna nakenbad drivs i samarbete med naturistföreningar enligt överenskommelse med respektive kommun.

fjallnora
Skyltat nakenbad vid Fjällnora utanför Uppsala

Det finns också en del ”etablerade nakenbad”. De saknar officiell status och ofta finns ingen service. Flera av dessa bad ligger i närheten av textilbad, då kan de ”bekvämligheter” som finns där utnyttjas.

Naturbad

Utöver de skyltade och etablerade nakenbaden finns badställen – hur många som helst – där folk av hävd doppar sig utan textilier. Ibland är det lagom undanskymda platser med ”naturnära” badmöjligheter.

Ett ”naturbad” saknar service i form av brygga, sophantering, toalett och annat i den vägen. Sådana klädfria badmöjligheter hittar vi i vårt land lite varstans.

I Naturistens Handbok Del 2 Naturistlandet redovisas nakenbad i Sverige landskapsvis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naturbad nordväst Hölick på Hornslandet

Campingar

De första naturistföreningarna i Sverige kom till på 1930-talet. Det primära målet var att inrätta friluftsplatser med möjligheter till övernattning. Förebilderna fanns i Tyskland och Frankrike.

Hälsa genom Nakenkultur (nu Svenska Friluftsföreningen) hade 1933 ett läger på Ingarö, på samma plats är föreningen fortfarande kvar. Återvall är Sveriges äldsta naturistområde.

Redan i starten på 1930-talet verkade enskilda naturister som initiativtagare och entreprenörer. Bokförläggarparet Paula och Vitus Petersson i Malmö ordnade en naturistplats i sin villaträdgård i Bjärred.

Vikbolandet utanför Norrköping är exempel på en naturistplats som startades av en enskild familj, men där idag en förening tagit över.

2-Lyckebo

Umenaturist har varje sommar ett naturistläger på Lyckebo utanför Umeå

Campingplatser för naturister     

Det finns elva ”friluftsplatser” där vi kan övernatta och leva naturistliv:

Återvall, Bohus Björkö, Solhejdan, Vikbolandet och Sandviken ägs av respektive förening. Paradiset i Blekinge har privata ägare.

Stora Ekenäset, Aplanabben, Snapphanen, Gustavsberg och Skeppsmyra drivs av respektive förening på mark som arrenderas.

Boendeformer som erbjuds på de olika platserna framgår av kartan.

2017 nov SE camp rutor

Kommunal naturism

Under 1970-talet tillkom inte bara kommunala badplatser för nakenbad, även några kommunägda naturistcampingar. I Piteå, Kalix och på Öland stängdes dock de ”avklädda” platserna efter några år.

Sandviken i Filipstad är idag en föreningscamping. Naturistavdelningen på Rullsands camping i norra Uppland fanns kvar till 2002.

Robertsfors kommun i Västerbotten hade fram till sommaren 2005 en naturcamping (uppställningsplatser utan särskild service) för naturister i Killingsand, men inriktningen ändrades då till textil.

Naturismen och framtiden

Livsreformen

Organiserad naturism började vid sekelskiftet 1900. Konstnärer och andra naturdyrkare gav sig ut i naturen och levde lägerliv.

haterval

Filmbild från Ingarölägret 1933

Inom den tidiga naturiströrelsen fanns förespråkare för en livsreform; genom friluftsliv, fysiska fostran och sunda kostvanor skulle människorna få en bättre tillvaro. − Också idag finns folk i naturistföreningarna, som vill lyfta fram dessa livsideal. I det fallet är nakenheten en konsekvens av den sunda livsföringen.
Sunt leverne, friluftsliv, campingliv och kamratskap med likasinnade är förvisso viktiga för ALLA människor. MEN naturister och naturistföreningar har, som alla vet, inte något monopol på detta.

Bad och camping

Efter Andra världskriget handlade verksamheten i naturistföreningarna i första hand om badplatser och camping. I Europa och USA öppnades kommersiellt drivna naturistplatser. Naturist-turismen växte till en massrörelse; i Sydeuropa har man varje år miljontals besökare på nakenbadstränder och naturistanläggningar.
När Sveriges Naturistförbund bildades 1957-58 var målet att ordna stränder för nakenbad. Idag har vi 50 à 60 skyltade eller eljest väl etablerade nakenbad. Men huvuddelen av Sveriges 290 kommuner har INGA sådana bad att erbjuda; här finns ett mycket viktigt område för alla naturister att hjälpa till i arbetet med att förbättra den naturistiska infrastrukturen.

Tredje vågens fria naturism

De allra flesta naturister idag är inte med i någon naturistförening. De praktiserar naturism när och där det är lämplig, de besöker gärna nakenbad och campingar − om de nu hittar några sådana platser.

Naturister åker på naturist-semester. Internet spelar en viktig roll för naturismen i Europa och USA. Nakenvandringar, cykeldemonstrationen med mera organiseras via nätet.

Livsreformen, bad- och campingrörelsen − och den fria naturismen − allt är framtidens melodi! Var och en väljer sättet att naturista.

badplatsenxx

Vi måste se naturismen som ett stort smörgåsbord.

När, var, hur, Du vill naturista, det bestämmer Du själv.

En del trivs bäst med att semester-naturista på en skyddad naturistplats, bakom buskar och plank. En plats som drivs av en förening eller av andra intressenter.

Andra hyllar en naturenlig livsstil i vardagen och besöker gärna friluftsbad där man kan bada textilfritt och simhallar utan tvång att ”klädbada”.

Andra åter vill vandra nakna i trevligt sällskap i naturen. – Det är naturismens mångfald, naturismens alla vackra blommor. Precis så ska det vara! Både nu och i framtiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s